F1-fanin Abu Dhabi

Arabiemiraattikunnat tunnetaan ennen kaikkea pilvenpiirtäjistään ja hulppeista kaupungeistaan. Dubaissa sijaitsee maailman korkein rakennus, maailman suurin ostoskeskus ja useita muita ennätyksellisiä nähtävyyksiä. Hulppea elintaso näkyy niin ikään kaupunkien keskustan katukuvassa, joissa ohi viuhahtelee niin Ferrareita, Porscheja kuin Audi R8 -autoja.

Arabiemiraattikuntien pääkaupunki Abu Dhabi sijaitsee saarialueella Persian lahdella ja tässä hellelämpötiloja tarjoavassa kaupungissa asuu reilut 1,1 miljoonaa ihmistä. Kuten tunnetussa naapurikaupungissa Dubaissa, koristaa Abu Dhabin siluettia valtavat modernit pilvenpiirtäjät, joissa sijaitsee niin rahakkaita yrityksiä kuin tasokkaita huippuhotelleja. Matka Arabiemiraattikuntiin on siis täynnä paitsi hikeä, myös elämyksiä ja nähtävää.

Yas Marinan upea F1-rata

Abu Dhabin Grand Prix ajetaan Yas Marinan radalla, joka tarjoaa vauhdikkaan sekoituksen katurataa ja tyypillistä F1 -kilparataa. Rata sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Dubaista, jonne useat kisaturistit majoittuvat matkallaan.

Loistokkaassa luksusympäristössä helmeilevä Yas Marinan vaihteleva rata tarjoaa todellisen F1-elämyksen. Yas Marinan rata ei ole kymmentäkään vuotta vanha ja ensimmäinen F1 -osakilpailu järjestettiin Abu Dhabissa vuonna 2009. Radalla ajetaan 55 kierrosta taittaen yhteensä hieman yli 305 kilometriä vauhdikasta Formula-ajoa.

Abu Dhabin Yas Marina Circuit tarjoaa monien mielestä yhden upeimmista F1 -kisoista. Tämä on F1 -maailmanmestaruuden päätöskilpailu ja sen järjestelyihin panostetaan sen mukaisesti. Katsojamäärät ovat valtavat ja Abu Dhabi haluaa loistaa kansainvälisen yleisön silmissä. Tämä formulaelämys on yksi hienoimmista, sillä matkaan voi yhdistää paljon Formula 1 -aiheista tekemistä sekä nähdä samalla moderneja maailman ihmeitä.

Esimerkiksi Abu Dhabissa sijaitsee tunnettu Ferrari World – teemapuisto, joka on suositeltava kohde kaikille kisamatkaajille, jotka ovat Arabiemiraattikuntiin saakka matkanneet F1-elämysten perässä. Kisaviikonloppuna Ferrari World:ssa järjestetään myös musiikkikonsertti, jossa esiintyy vuosittain maailman kuuluja huippunimiä.

Nähtävää Abu Dhabin formulamatkaajalle

Abu Dhabi ja läheinen Dubai pursuavat elämyksiä ja luksusta. Maassa on ehkäpä jopa maailman parhaat ostosmahdollisuudet – Dubaissa sijaitsevat jättimäiset ostoskeskukset pursuavat tunnettuja huippumerkkejä ja luksusta. Turistit suuntaavat usein nähtävyyksiin kuten tunnetulle Jumeirah -rannalle, maailman korkeimpaan rakennukseen Burj Khalifaan ja Mall of Emirates -ostokseskukseen. Abu Dhabissa ja Dubaissa voi yöpyä todellisissa huippuhotelleissa ja nauttia maailman keittiön herkkuja ja paikallisia erikoisuuksia.

Tyypillisempää arabikulttuuria voi kokea esimerkiksi aavikon jeeppiajeluissa, joihin kuuluu 4×4 maastureilla ajelua hiekkadyyneillä, sekä arabialainen illanvietto tähtitaivaan alla. Illan aikana pääsee nauttimaan tyypillisen arabialaisen keittiön antimista, kokeilemaan kameliratsastusta ja polttamaan vesipiippua eli sishaa. Matkoja järjestävät useat paikalliset turistifirmat, ja usein retkiä on mahdollista tilata myös formulamatkojen järjestäjiltä.

Huomioitavaa Arabiemiraattikuntiin matkustaville turisteille

Arabiemiraatit on upea matkakohde, joka tarjoaa näkemyksiä, elämyksiä ja upeat ostosmahdollisuudet. Formulamatkalle kannattaa varata kattava budjetti, sillä tekemistä on paljon, ja kaikesta pyydetään luonnollisesti tuntuva hinta. Matkapäiviä kannattaa varata muutamia, jotta ehtii tutustumaan suurien kaupunkien tarjontaan ja toisaalta rentoutumaankin, esimerkiksi upealla Dubain hiekkarannalla.

Vaikka Arabiemiraatit suosivat turisteja ja monilta osin elävät turismissa, täytyy sinne matkaajan muistaa kulttuurilliset erot ja kunnioittaa paikallisia tapoja. Arabiemiraattien muslimikulttuuriin ei kuulu alkoholin juonti, ja virallisesti alkoholin myynti onkin maassa kiellettyä. Ravintoloille ja hotelleille on kuitenkin myönnetty erikseen lupa myydä turisteille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että julkinen humaloituminen ja häiriköinti on Arabiemiraateissa vankilatuomiolla rangaistava teko.

Musliinikulttuuriin kunnioittavasti turistien kuuluu eritoten naisien osalta pukeutua säädyllisesti ja liikaa ihoaan paljastamasta. Liiallinen julkinen hellyyden osoittelu ei ole suotavaa, sillä se ei kuulu paikalliseen kulttuuriin. Toki paikalliset sietävät turisteilta erilaista käytöstä, mutta riskejä ei kannata ottaa, sillä onpa turisteja päätynyt viettämään pitkiäkin vankilatuomioita meidän kulttuurin silmin mitättömistä asioista.

Abu Dhabi ja Dubai ovat kuitenkin turvallisia matkakohteita, ja koska maassa on kovat tuomiot, ei turisteihin suuntautuvia rikoksia juuri tapahdu. Kaupungeissa on helpoin liikkua taksilla tai matkanjärjestäjän tarjoamalla bussikuljetuksella. Kävellen suurkaupungeissa ei juuri liikuta eikä kävelykulttuuri ole samanlainen kuin Suomessa. Näissä moottoriteiden ympäröivissä pilvenpiirtäjä kaupungeissa kuljetaan tyypillisesti autolla ja mitä hienommalla sen parempi.

Valmis kisamatka Abu Dhabiin

Arabiemiraatit on jatkuvasti yleistyvä turistien matkakohde, jonne lentää kohtuuhinnalla ja helposti. Valmiisiin Formula 1 -kisamatkapaketteihin kuuluu yleensä lennot, majoitus (Abu Dhabi / Dubai tyyliin erittäin tasokkaasti), kuljetukset lentokentältä ja lentokentälle ja kisalippu. Lisämaksusta voi ostaa kaupunkikierroksen, lippuja nähtävyyksiin, Ferrari World -teemapuistopäivän tai aiemmin mainitun arabialaisen illan aavikolla. Nämä ovat kaikki erittäin suositeltuja valintoja kisaturistille.

Suomalaisten matka Arabiemiraatteihin on helppoa, sillä Suomesta järjestetään valmiita F1 -kisamatkoja ja Helsinki-Vantaalta voi lentää suoraan perille paikanpäälle. Suomen passin haltijat saavat automaattisesti korkeintaan 30 päivän turisti viisumin Arabiemiraatteihin, ja se myönnetään maanrajalla.

Maassa voi asioida helposti englannin kielellä, jota turistinähtävyyksissä ja Formula 1 -radan yhteydessä ymmärretään ja puhutaan sujuvasti. Paikallista valuuttaa kannattaa vaihtaa mukaan jo Suomessa, joskin pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä laajalti, ja hotelleiden yhteydessä on usein rahanvaihtopisteitä.

Privacy Policy