Mitä huomioida formulamatkalla

Formulamatka on elämys ja antaa paljon enemmän kuin F1-ajojen seuraaminen televisiosta. Kisatunnelma ja kisamatka kokonaisuudessaan ovat upea kokemus, josta kannattaa maksaa. Matkan suunnittelussa ja sen aikana tulee kuitenkin ottaa huomioon monta asiaa ja olemme koonneet sinulle muutamia kullanarvoisia matkavinkkejä.

 1. Valmismatka vai omatoimimatka – kas siinä pulma

  Matkaa kannattaa alkaa suunnitella hyvissä ajoin. Formula1 ei ole harrastuksena halvin mahdollinen ja rahaa kannattaa matkalle varata tarpeeksi kattamaan kaikki kulut. On suositeltavaa ottaa huomioon myös kohdemaan yleinen hintataso ja omat kulutustottumukset matkabudjettia arvioitaessa.

  Oletko valmismatkojen ystävä vai matkustatko mieluummin omatoimisesti? Useat matkanjärjestäjät tarjoavat faneille nykyään All inclusive -formulamatkoja. Valmismatka on hyvä vaihtoehto, mikäli sinulla ei ole aikaa matkavalmisteluihin ja haluat stressittömän Formula1 -kokemuksen. Valmismatkalla matkanjärjestäjä takaa, että matka sujuu ohjelman mukaan ja fani voi rauhassa keskittyä nauttimaan kilpailusta.

  Omatoimimatka on hyvä vaihtoehto myös niille henkilöille, jotka ovat tottuneet matkaamaan itsenäisesti. On hyvä varata riittävästi aikaa matkavalmisteluihin yllätysten välttämiseksi. Omatoimimatkan etuna on joustavuus ja voit itse päättää mitä haluat tehdä ja minne mennä. Reitin suunnittelussa ja matkajärjestelyitä tehtäessä kannattaa käyttää muiden kokemuksia ja netissä olevia ohjeita hyväkseen.

 2. Lennot ja muu matkustaminen on hoidettava ajoissa

  Lennot kannattaa varata ajoissa, sillä mitä aikaisemmin varaat, sitä todennäköisemmin säästät lippujen hinnassa. Kannattaa käyttää yleisimpiä lentojen hakukoneita ja kuluttaa aikaa lippujen hintojen vertailuun. Monet halpalentoyhtiöt operoivat Euroopan sisällä ja tarjoavat edullisen vaihtoehdon saapua kisakaupunkiin.

  Mikäli kisakohde sijaitsee lähellä, on hyvä tarkistaa myös muut vaihtoehdot kuten bussi-, juna- ja laivayhteydet. Mikäli mahdollista, helpointa on tietenkin matkustaa kisapaikalle omalla autolla.

  Lippujenoston yhteydessä saat todennäköisesti F1-alueen kartan. On hyvä etsiä tietoa, miten liikkua F1-kaupungissa ja miten siirtyä majoituskohteesta kisapaikalle. Kaupungin sisäisiinkin matkoihin kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä useimmiten julkiset kulkuneuvot ruuhkautuvat F1-kisojen aikana.

 3. Majoituksen varaamisessa on oltava askel edellä

  Monet jättävät majoituksen varaamisen liian lähelle kisojen ajankohtaa ja pahimmassa tapauksessa joutuvat jättämään koko kisat väliin, kun budjetti singahtaakin pilviin raketin lailla. F1-kaupunkien parhaat hotellit ja hostellit täyttyvät nopeasti. Samoin kaikenlaisten majoituspaikkojen hinnat nousevat F1-kisojen aikana, minkä vuoksi kannattaa varata majoitus mahdollisimman aikaisin.

  Kun varaat majoitusta varmista, että kulkuyhteydet majoituksesta kisapaikalle on hyvät. Varmista, että majoituksen lähellä on metro-, bussi- tai ratikkapysäkki. Kannattaa myös varmistaa, että majoituksen lähellä on tärkeimmät palvelut, kuten kauppa ja ravintoloita.

  F1-kaupungeissa on lukuisia majoitusvaihtoehtoja jokaiseen makuun. Mikäli haluat säästää, kannattaa majoittua hostellissa tai vuokrata huoneisto. Monesti hostellit mielletään nuorten majapaikoiksi, mutta totuus on kuitenkin, että hyvätasoinen hostelli on erinomainen vaihtoehto kisamajoitukseksi. Jaetussa huoneessa on myös helppo tutustua muihin faneihin ja jakaa formula-kokemus yhdessä.

  Monet matkustavat vuodesta toiseen kisoihin matkailuautolla tai majoittuvat teltassa. Tämä on hauska tapa nauttia Euroopan kesästä ja kisoista. Kannattaa jälleen kerran ottaa huomioon, että leirintäalueet täyttyvät kisakaupunkien läheisyydessä ja hyvä vaihtoehto voikin olla majoittua hieman etäämmällä, etenkin jos kaipaa rauhaa iltaisin kisojen jälkeen.

  Hotellimajoitus on kallein vaihtoehto. Keskimääräinen hintataso kisojen aikana halvemman budjetin hotellissa kahden hengen huoneessa yöltä on noin 100€ – 150€. Keskitason hotellissa hinta vaihtelee 200€ – 300€ välillä. Mikäli haluat yöpyä viiden tähden hotellissa, varaudu maksamaan 500€ ylöspäin.

 4. Vertaile hintoja – säästä rahaa

  Lippuja myyvät monet tahot ja hintojen vertailu verkossa kannattaa. Monet ajojen järjestäjät myyvät lippunsa itse nettisivujensa kautta. Monesti ajojen järjestäjät myös ulkoistavat lipunmyyntinsä ulkopuolisille lipputoimistoille ympäri maailmaa.

 5. Ota sairausvakuutus ja matkatavaravakuutus varmuuden vuoksi

  Monet eivät tule ajatelleeksi, että lyhyelläkin matkalla voi sattua jotain. Kannattaa siis muistaa sairausvakuutus ja tarvittaessa matkatavaravakuutus. Matkatavaravakuutus on tarpeellinen, etenkin mikäli kuljetat mukanasi kalliita elektronisia laitteita, kuten tietokonetta tai järjestelmäkameraa. Matkasi on huolettomampi, jos vakuutukset ovat kunnossa. Mikäli jotain sattuisi, voit säilyttää mielenrauhasi tietäen, että vakuutus korvaa tapaturman tai varkauden.

Mitä mahtuu F1-turistin matkalaukkuun?

Mukaan kannattaa ainakin ottaa hyvät kengät, sillä kisapäivät venyvät usein pitkiksi ja kävelyä on tiedossa paljon. Ota huomioon, että kisaolosuhteissa kengät likaantua eli mukaan ei välttämättä ole hyvä ottaa uusimpia ja hienoimpia kenkiä.

Monet haluavat kuvata kisamatkansa. Mikäli haluat tallentaa ikimuistoisen kisakokemuksesi, ota mukaan kamera, vara-akku ja muistikortteja. Monelle riittää toki vain puhelimen kamera, joka kulkee kätevästi mukana joka tapauksessa.

Kannattaa jättää kaikki turha kotiin ja ottaa mukaan vain tarpeellinen. Varaa rinkkaasi tai matkalaukkuusi tilaa myös tuliaisille tai omille ostoksillesi. Kuitenkin mukaan kannattaa ottaa kaikki tarvittava, sillä kisapäivät ovat pitkiä ja todennäköisesti aikaa ei juuri ole ylimääräiseen shoppailuun ja puuttuvien tavaroiden tai vaatteiden etsiskelyyn.

Mitä tehdä kisa-alueella?

Lippujen yhteydessä saat kartan kisa-alueesta. Tutustu siihen ja selvitä missä ruokailu- ja wc-tilat ovat. Muista pitää liput tallessa varmistaaksesi vapaan kulun kisa-alueella. Kun kisat ovat ohi, muista että uloskäynnit ruuhkautuvat ja julkiset kulkuvälineet täyttyvät nopeasti. Voit jäädä kisa-alueelle rauhassa odottelemaan pahimman ruuhkan selkeytymistä, fiilistelemään ja ottamaan lisää kisakuvia.

Suositeltavaa on, että otat mukaan kevyen repun kisapäivän ajaksi. Tutustu säätiedotukseen ja varaudu luvatun kelin mukaan sadevarusteet. Mukaan on hyvä ottaa myös jotakin syötävää, mikäli haluat säästää budjetissa tai noudatat jotakin erikoisruokavaliota.

Privacy Policy