Moottoriurheilufanin Italia

Italia on kiistämättä moottoriurheilun maa ja monen moottoriurheilufanin toivekohde. Italia on tunnettu huippuautomerkeistään, kuten Ferrari, Fiat, Lamborghini, Lancia, Maserati ja Alfa Romeo. Italialaisille autot ovat intohimo ja kaikilla on auto tai vähintään skootteri. Lyhyitäkään matkoja ei juuri kuljeta jalan.

Italia on siis syystäkin moottoriurheilufanin toivemaa ja monen F1-fanin matkakohde. Kisoista suurin on loppukesästä Monzassa järjestettävä Italian Grand Prix ja tämä Formula1 -osakilpailu kerää yhteen faneja ympäri maailmaa. Moottoripyöräurheilun päätapahtuma on Italian Motorcycle Grand Prix, joka järjestetään Mugellossa Florencen lähellä.

Tifosi”

Tifosi on Italian formulamaailmassa tärkeä termi. Italialaiset moottoriurheilufanit ovat tunnettuja rakkaudestaan Ferraria kohtaan. Tifosi tarkoittaa etenkin Ferrari -faneja, mutta on laajentunut myös muiden F1-fanien keskuuteen. Tifosi tarkoittaa siis myös faneja, jotka kannattavat Maseratia, Lanciaa ja Alfa Romeota.

Italian Grand Prix

Italian Grand Prix on Pohjois-Italiassa, Monzassa, järjestettävä Formula 1 -osakilpailu. Gran Premio d’Italia on varmasti moottoriurheilufanin vuoden kohokohta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1950, jonka jälkeen kilpailu on järjestetty vuosittain Monzassa. Poikkeuksellisesti kisa järjestettiin vuonna 1980 Imolassa.

Ferrari on Monzan menestyksekkäin tiimi ja he ovat voittaneet yhteensä huimat 18 kertaa. Michael Schumacher on Monzan voitokkain kuski ja hän on kerännyt kisoista yhteensä 5 voittoa. Nelson Piquet seuraa Schumacheria hyvin läheltä ja hän on voittanut 4 kertaa.

Italian Grand Prix -osakilpailu järjestetään Euroopan neljänneksi suurimmassa kaupunkipuistossa, jonka pinta-ala on yhteensä 688 hehtaaria. Tapahtuma kerää yhteen suuren määrän F1-faneja ympäri Eurooppaa ja maailmaa ja niihin ottaa osaa tavalla tai toisella noin 100 000 fania. Varaudu kävelemään paljon viikonlopun aikana, sillä alue on valtava ja matka bussipysäkiltä porteille ja paikallesi on verrattain pitkä.

Italian Grand Prix -kokemus saattaa olla ulkomaalaiselle fanille italialaiseen tapaan kaoottinen, mutta se tekee matkasta juuri ainutlaatuisen. Suositeltavaa on ottaa mukaan kiikarit etenkin, jos paikkasi sijaitsee kaukana screenistä. Sää on ajojen aikaan usein aurinkoinen ja kuuma. On siis hyvä varata mukaan paljon vettä, hattu, aurinkovoidetta ja kevyt vaatetus.

Italian Grand Prix – lennot, majoitus ja huvittelu

Monzassa järjestettävä Italian Grand Prix on hyvien liikenneyhteyksien varrella. Milanossa on yhteensä kolme lentokenttää. Malpensan kenttä sijaitsee 40 km päässä Milanosta ja on kentistä vilkkain. Linaten kenttä sijaitsee vain 8 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Bergamo Orio Al Serio (BGY) sijaitsee 45 km päässä Milanon itäpuolella ja tämä kenttä on sijaintiansa puolesta mainio saavuttaessa Italian Grand Prix -osakilpailuun.

Majoituksen osalta kannattaa harkita Milanossa majoittumista. Hyvänä vaihtoehtona Milanolle ovat Bergamo ja hurmaava Como. Como-järven ympärillä on lukuisia pikkukyliä, jotka ovat ihanteellisia majoituksen kannalta. Monza taas on pieni kaupunki, eikä se pysty tarjoamaan majoitusta kuin kouralliselle vieraista. Mikäli haluat yöpyä Monzan liepeillä ja samalla säästää rahaa, kannattaa harkita majoittumista leirintäalueella.

Formula1 -matkaan on helppo yhdistää lomailu Milanossa. Milano on täynnä kulttuurielämyksiä, arkkitehtuuria ja historiaa. Voit vierailla esimerkiksi upeassa goottilaisessa katedraalissa Duomossa. Parco Sempione -puisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet rentoutumiseen ja puisto on täynnä kahviloita ja museoita. Milano on tunnettu vauhdikkaasta yöelämästään ja lukuisista shoppailumahdollisuuksistaan.

Moottoripyöräurheilu Italiassa

Moottoripyörät ja skootterit ovat jokapäiväinen kulkuväline miljoonille italialaisille. Erityisesti skootterit puikkelehtivat kaupunkien kaduilla autojen välissä nopeuttaen liikkumista liikenneruuhkassa. Ei siis ihme, että Italia on myös tunnettu moottoripyöräurheilumaa ja houkuttelee faneja ympäri maailmaa seuraamaan kisoja. Italia on niin ikään arvostettu moottoripyörien valmistajamaa. Tunnetuimpia merkkejä ovat mm. Ducati, Magni, Moto Guzzi, MV Agusta, NCR, Aprilia, Benelli, Bimota, Cagiva, Ducati, Ghezzi & Brian, Gilera ja Laverda.

Italian Motorcycle Grand Prix

Kaikkien aikojen paras suoriutuja Italian Motorcycle Grand Prix -ajoissa on Giacomo Agostini. Agostinilla on nimissään yhteensä 122 voittoa. Toiseksi parhaimpana suoriutujana on Valentino Rossi, jolla on yhteensä 105 voittoa.

Italian Motorcycle Grand Prix on osa Grand Prix motorcycle racing -kautta. Italian Motorcycle Grand Prix -ajot pidettiin ensimmäisen kerran Mugellossa vuonna 1976. Mugello sijaitsee 30 km päässä Firenzestä Toscanan kauniissa maisemissa.

Ferrari osti Mugellon vuonna 1988 ja uudisti 5245 km radan kokonaan. Mugello on modernin standardin mukainen ajorata ja monen mielestä yksi maailman uudenaikaisimmista. Mugello on ollut vuodesta 1991 asti virallinen Motorcycle Grand Prix -kisapaikka.

Toscanassa on MotoGP:n lisäksi paljon muutakin nähtävää. Voisi sanoa, että Italian Motorcycle Grand Prix yhdistettynä alueen muuhun vapaa-ajan tarjontaan on miltei täydellinen paketti. Toscana on täynnä upeata arkkitehtuuria ja historiallisia rakennuksia. Alueen luonto jo itsessään on nähtävyys. Kannattaa tutustua myös paikallisiin ravintoloihin ja maistaa herkullisia viinejä.

Italia moottoriurheilun maa

Kuten huomaat, Italia on monella tapaa mahtava matkakohde moottoriurheilufanille. Kannattaa siis suunnata kohti Monzaa Italian Grand Prix -ajoihin muiden F1-fanien tapaan. Monza on varteen otettava valinta, mikäli olet kiinnostunut Pohjois-Italiasta. Voit samalla vierailla Milanossa tai nauttia kauniista maisemista Como-järven rannalla.

Jos olet enemmän moottoripyöräurheilun ystävä ja kiinnostunut Toscanan alueesta kannattaa ottaa osaa Italian Motorcycle Grand Prix -ajoihin Mugellossa. Voit samalla vierailla Florencessa ja Toscanan alueella.

Privacy Policy